Presidentti hölmöläisten armoilla

26.10.2009/Seppo Ruotsalainen
Ulkoistaminen on päivän sana. Harvempi meistä olisi kuitenkaan arvannut, että myös tasavallan presidentin tehtävät ulkoistetaan EU:n presidentille. Kuka tuo EU:n ”presidentti” sitten on? Kuka kulloinkin, mikä milloinkin. Tony Blairista Berlusconiin ja kaikkeen siltä väliltä. Kansamme valitsemalta Suomen presidentiltä viedään valtaoikeudet ja samalla häneltä evätään pääsy EU:n huippukokouksiin. Viimeksi mainittuja kokouksia ”johtaa” juuri tuo EU:n presidentti.

Suomalaiset päättäjät (oikeusministeri Brax etunenässä) ovat hölmöläismäisesti polttamassa oman talonsa eli torjumassa sen mahdollisuuden, että kansan valitsema presidentti ja pääministeri voisivat yhdessä puolustaa suomalaisen kansanvallan viimeisiä rippeitä EU:ssa. Kahta lautasta ivataan ja kivitetään ”omien” toimesta kunnes molemmat lautaset on saatu hajalle. Sen jälkeen ollaan informaation suhteen lentävien lautasten ja lentävien iskulauseiden varassa.

Ulkoministerin tehtävät ulkoistetaan puolestaan EU:n ulkoministerille. Kuka hän on? Taivas tiennee, muttei kerro. Se tiedetään, että Suomen ulkopolitiikka ulkoistetaan. Voi kysyä, mitä ulkoistettavaa tähän maahan vielä jää. Pääministeri ja hänen hallituksensa? Mutta hehän ovat jo ulkona.

Oikeusministeri Brax sanoo, että sen jälkeen kun Lissabonin sopimus saadaan voimaan (saadaanko Tsekkikin vihdoin kurkusta kuristamalla mukaan ruotuun?) EU:ssa tulee olemaan vain harvoja asioita, jotka eivät kuuluisi pääministerin toimivaltaan. Tuohon on kuitenkin sanottava, että maailmanpolitiikassa (josta siis EU on vain osa) on myös harvoja asioita, jotka eivät kuuluisi Suomen presidentin toimintapiiriin.

Ministeri Brax tarkastelee asioita ahtaan EU-keskeisestä näkökulmasta unohtaen maailmanpolitiikan (Venäjän, Kiinan, Intian, Brasilian jne.). Viimeksi mainittu alue kuuluu enemmän ulkopolitiikkaan keskittyneelle tasavallan presidentille kuin lautakasan takaa kurkkivalle pääministerille. Samasta syystä presidentin oikeus osallistua EU:n päätöksentekoprosessiin on ehdoton välttämättömyys..

Ei kommentteja: